Skip to content

Activiteiten op de Azoren

Wat is waar te doen?

Op de Azoren is enorm veel te beleven. De negen eilanden bieden allerlei mogelijkheden om de natuur te onderzoeken en te ontdekken. Jezelf te verrijken met ervaringen, of geniet gewoon van ontspannende activiteiten als niks doen, zonnen en luieren.

Op en in het water

Duiken

De Azoren behoort tot één van werelds beste en mooiste duikplekken. De gematigde zeewatertemperaturen liggen tussen de 15 en 22 graden, de wateren van de Azoren bieden een unieke zee rijkdom en biodiversiteit. De wateren worden bevolkt door 5 soorten zeeschildpadden, meer dan 24 verschillende soorten walvisachtigen en ruim 600 verschillende vissen. Tevens is het mogelijk om te snorkelen, nachtduiken, duiken bij de kust, in wrakstukken of grotduiken of in ondergrondse bergen.

Zeilen

Alle eilanden van de Azoren beschikken over havens en ankerplaatsen. Op de eilanden São Miguel, Terceira en Faial hebben de havens installaties en herstellingsmateriaal alsook andere noodzakelijk materialen voor boten en voor de bemanning. Totaal zijn er zo’n 1000 ligplaatsen met een blauwe vlag. Vanuit de Azoren zijn er tal van Internationale zeilwedstrijden.

Boottochten

Het is mogelijk om een motorboot of zeilboot te huren, met of zonder bemanning om zo de wateren rondom de eilanden te verkennen en vanuit het water de prachtige groene eilanden te ontdekken.

Surf en Bodyboard

Door de constante en zachte temperaturen van de lucht en het water kan deze sport het hele jaar door beoefend worden. Voornamelijk in de maanden augustus t/m april, alle eilanden behalve Flores en Corvo hebben goede, internationale erekende surfplekken. Ook windsurfen kan op veel plekken gedaan worden.

Kano/Kayak

Kanovaren is mogelijk op de binnenwateren, zoals het meer van Furnas en het meer van Sete Cidades. De trendy sport zeekajak heeft veel liefhebbers op de Azoren en kan vanuit diverse eilanden, o.a. Faial, Pico, São Jorge, Flores, Terceira en São Miguel. Ook is het mogelijk om begeleiden tochten te maken bijv. naar de grotten of op zoek naar zeevogels.

Sportvissen

De Azoren zijn een waar paradijs voor de liefhebbers van sportvissen en met name het Big Game Fishing. Het meest gunstige seizoen hiervoor loopt van april tot oktober. De meest gevangen soorten zijn; zwaardvis, de wahoo, de Middellandse Zeebarracuda, verschillende soorten tonijn zoals de groot-oogtonijn, de boniet, de albikoor, bepaalde haaien, de witte marlijn en meeste gewilde soort de grote blauwe marlijn uit de Atlantische Oceaan.

Spotten walvissen / zwemmen met dolfijnen:

De Azoren behoort tot één van de beste plekken ter wereld voor het spotten van walvisachtigen. Rond de eilanden kunnen zo’n 25 verschillende soorten gezien worden, sommige blijven er en sommige trekken verder. De meest opmerkelijke is de potvis die tot 18 meter lang kan worden en 44 ton kan wegen. Dieren die frequent worden gespot zijn; blauwe walvis, de gewone walvis, diverse soorten haaien, zeeschildpadden, diverse dolfijnen zoals de gewone dolfijn, de grote dolfijn en de gevlekte dolfijn.

Actief in de natuur

Wandelen

Op de Azoren zijn ongeveer 70 officiële bewegwijzerde wandelpaden, allemaal geklasseerd volgens moeilijkheidsgraad, lengte en soort traject, in rechte lijn of rond www.trails-azores.com. Bij de plaatselijk VVV kantoren en hotels zijn er verschillende routes te verkrijgen.

Fietsen/mountainbiken

Op de Azoren zijn ontelbare paden en wegen te ontdekken, zowel met als zonder gids. Op de grotere eilanden zijn diverse soorten fietsen te huur.

Zweefvliegen

Overal zijn er diverse platvormen waar het mogelijk is om veilig op te stijgen en te landen. Het is mogelijk om alleen te vliegen of in tandemvlucht. Door het gunstige klimaat is deze sport het hele jaar te beoefenen.

Canyoning

Op São Miguel, Santa Maria, São Jorge en Flores zijn samen meer dan 50 watervallen te vinden. Verschillend van kleine hoogteverschillen voor de beginners en andere met grote verschillen voor de meer ervaren liefhebbers van deze sport. Het hoogseizoen hiervoor loopt van april t/m oktober maar als de weersomstandigheden het toelaten is deze sport het hele jaar te beoefenen.

Paardrijden

Paardrijden op de Azoren kan op diverse plaatsen, zowel voor beginners als voor gevorderden. Er zijn op São Miguel diverse accommodaties die hun gasten de gelegenheid bieden tot paardrijden. Ook zijn er meerder mogelijkheden voor het huren van een rijpaard om zelf de natuur in te trekken. Paardrijden is o.a. mogelijk op São Miguel, Santa Maria, Pico en Terceira.

Golf

Er zijn drie golfbanen, twee op São Miguel en één op Terceira. Alle drie de golfbanen zijn officieel en internationaal erkend. Op São Miguel is er het golfterrein van Furnas, een terrein van par 72 met 18 holes. In het noorden van São Miguel is het golfterrein van Batalha, ook deze heeft een terrein van 72 par met 27 holes. Op Terceira ligt het golfterrein op zo’n 1 km van Lajes en op korte afstand van Angra do Heroismo. Ook dit is een terrein van 72 par met 18 holes. Bij alle drie golfbanen is een restaurant/bar, Pro shop, Golf Cart, Chipping Area, Putting Greens en Driving Range aanwezig.

Overige activiteiten

Geotoerisme

Het hele jaar door is het mogelijk om de geodiversiteit van de streek en haar fantastische landschappen te ontdekken. Op alle eilanden zijn er mogelijkheden om kraters en hun meren te aanschouwen, kijken naar de resten van recente uitbarstingen, wandelen in de fajäs, afdalen in de afgronden en de lavatunnels. Ontdekken van de ondergrondse wereld of de aarde zien koken in de fumarolevelden. Op diverse eilanden zijn er documentatiecentra.

Gezondheid en welzijn

De Azoren hebben verschillende erkende hydrothermale bronnen, die al eeuwen oud zijn o.a. natuurlijke koolzuurhoudende waterbronnen, watervallen en zwembaden met ijzerwater. Bekende bronnen zijn de termen van Ferraia en de zwembaden van Furnas op São Miguel. En de termen van Carapacho op Graciosaé.

Vogels spotten

De Azoren liggen voor veel vogels op de trekroute, hierdoor is het voor vogelspotters een waar paradijs om tal van vogelsoorten, land- en zeevogels te spotten. Er werden meer dan 350 verschillende soorten gespot, 37 soorten nestelen zich regelmatig op de Azoren. Van deze 37 zijn er 2 inheemse soorten en 10 ondersoorten. Op alle eilanden en in alle soorten habitats en landschappen verblijven vogels, maar de beste plekken omwille van de vele soorten zijn vochtige gebieden zoals meren, moerassen en kusteilandjes. Het beste seizoen voor vogelspotten op de Azoren loopt van september tot november. Voorbeelden van inheemse soorten zijn onder andere: de Priolo (Pyrrhula murina Godman), de pijlstormvogel (Calonectris diomedea borealis Cory), het stormvogeltje van Monteiro (Oceanodroma monteiroi et al), de Wouw (Buteo buteo rothschildi Swann), de Douglas stern (Sterna dougalli dougalli Montagu) en de gewone Stern (Sterna hirundo Linnaeus).

Back To Top