Skip to content

Algemene informatie Azoren

Reisinformatie A-Z
Weetjes en praktische informatie, van a tot z.

 

Reisinformatie A -Z

Ambassades en consultaten:
Het Nederlands Consultaat is gevestigd op São Miguel. Rua da Pranchinha 92, 9500 -311 Ponta Delgada Tel: 296 20 15 82 Belgisch Consulaat Rua de Pranchina 92, 9500- 331 Ponta Delgada Tel: 296 20 15 80

Apotheek:
In alle grote plaatsen is een apotheek (Farmácia) te vinden, herkenbaar aan een wit kruis op een groene achtergrond. Ma – za 09.00 -13.00 en 15.00 – 19.00 sommige apotheken zijn ook op zondagmorgen open.

Banken:
Geopend van maandag – vrijdag van 08.30 – 14-45

Elektriciteit:
De netspanning is 220 volt. Adapters zijn niet nodig op de Azoren.

Feestdagen:
Op de Azoren zijn er veel verschillende feestdagen en soms per eiland verschillend, feestdagen die op alle eilanden worden gevierd zijn; 01 januari, nieuwjaarsdag (Ano Novo) 25 april Dag van de Revolutie van 1974 (Dia da Liberdale) 01 mei Dag van de arbeid ( Dia international do Trabalho) 10 juni Portugese Nationale feestdag ter nagedachtenis van de dichter Camões (Dia da Camões) 01 november Allerheiligen (Todos os Santos) 8 december Maria onbevlekte ontvangenis (Imaculada Conceicão) 25 december Kerstmis (Natal) Variabele feestdagen: Goede vrijdag (Sexta-Freita Santa) Tweede Pinksterdag (Dia da Pombinha) ook wel dag van de autonomie van de Azoren gevierd Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Corpus Christi en Maria tenhemelopneming zijn geen officiële feestdagen, maar veel winkels en banken hebben aangepaste openingstijden of zijn gesloten.

Fooien:
Kamermeisjes ontvangen circa € 1,- per dag, kruiers € 0,50 per bagage. In restaurants is het gebruikelijk om wat kleingeld als fooi te geven, maar is niet verplicht. In snackbars en cafetaria’s is een fooi ongebruikelijk. Voor Taxichauffeurs is een fooi niet gebruikelijk, maar vaak rond men het bedrag af naar boven.

Geld:
In Portugal dus ook op de Azoren kan men betalen met de euro. Overal bij banken, op de luchthaven, bij grotere hotels en in winkelcentra zijn er geldautomaten. Meestal is de maximale opname per dag € 200,- per dag. Creditcards en Maestro/V paypassen worden door de grotere hotels, benzinestations en in veel restaurants geaccepteerd. In de kleinere dorpen en plaatsen is het nog niet overal mogelijk om direct met een pinpas te betalen.

Internet:
Op de Azoren is veelal WiFi aanwezig en meestal gratis, soms is alleen een wachtwoord nodig. Veel hotels stellen ook WiFi aan, vaak in de openbare ruimtes en soms op de kamer, deels tegen een vergoeding.

Kranten:
Nederlandse en Belgische kranten zijn nauwelijks te vinden, vaak als ze er zijn in het hoogseizoen en dan op de luchthavens Terceira, São Miguel en in Ponta Delgada en soms op Faial.

Medische verzorging:
De medische voorzieningen op de Azoren zijn goed. Net als in Nederland hebben de grote ziekenhuizen een eerstehulpafdeling. Op de kleine eilanden is altijd een gezondheidscentrum (Centros de Saúde) aanwezig. Ziekenhuizen zijn te vinden op São Miguel, Terceira, en op Faial.

Naturisme:
Naturisme en topless Nudisme is op de Azoren niet toegestaan, ook topless zonnen komt nauwelijks voor.

Noodgevallen:
Politie, brandweer en ambulance: 112 Voor het blokkeren van creditcards en bankpassen, kijk voor vertrek op www.veiligbankieren.nl.

Openingstijden Winkels:
Kleinere winkels ma–vr 09.00–13.00/14.30-18.00 za. 09.00-13.00. Grotere winkels hebben vaak geen sluitingstijd tussen de middag, ook de grote winkelcentra blijven de gehele dag open vaak tot 22.00. Op zondag zijn ze vaak open tot 13.00 (de winkelcentra). Toch iets nodig bij aankomst op zondagmiddag, de grotere tankstations verkopen de noodzakelijk dingen.

Openbaar vervoer Bussen:
Op de eilanden São Miguel en Terceira rijden veel lijndienstbussen. Op de overige eilanden zijn er zelfs op de hoofdroutes maar weinig bussen en zijn de meest toeristisch belangrijke bestemmingen niet bereikbaar per bus.

Post:
Gewone brieven tot 20 gram kunnen gepost worden in de rode brievenbussen tarief voor Nederland en België. Gewone post doet er circa 3-5 dagen over. Express post doet er maximaal 3 dagen over naar het Europese vasteland. Postzegels (selos) zijn verkrijgbaar bij postkantoren en bij de receptie van veel hotels en daarnaast bij alle officiële verkooppunten. (Correio).

Reisdocumenten:
De Azoren vallen onder Portugal en daardoor onder de Schengen-landen, er is geen controle bij aankomst op de luchthaven van uit een Schengen-land. Luchtvaartmaatschappijen eisen echter een geldig paspoort of identiteitsbewijs, evenals veel hotels en autoverhuurbedrijven. Kinderen moeten een eigen reisdocument bezitten.

Roken:
In geheel Portugal dus ook op de Azoren is er een rookverbod  (ook e-sigretten) op luchthavens, hotels, musea, winkelcentra, tentoonstellingsruimten, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen en ruimtes.

Souvenirs:
Elk eiland heeft zo zijn eigen typische souvenirs. Op São Miguel de exotische ananas (verkrijgbaar in handbagage geschikte dozen) en de ananas jam, likeur en snoep. Ook is de passievruchtenlikeur een typisch souvenir uit Ribeira Grande. Ook van São Miguel de thee, zowel groene als zwarte thee. Queijadas (cake) komt van São Miguel en van Graciosa. Ingeblikte tonijn komt van de fabrieken op São Miguel en op São Jorge. Van Pico nemen veel mensen (brande)wijn mee. De meeste souvenirs zijn verkrijgbaar in lokale winkels en op de luchthavens.

Taxi:
In alle grote steden zijn er taxistandplaatsen. Op de vliegvelden en in de havens staan er taxi’s te wachten bij aankomst. Het starttarief is tussen de € 3,25 en € 3,90 afhankelijk van de dag van de week en het tijdstip komt hierbij € 0,60 of € 0,75 per kilometer. Bij lange afstanden wordt het retourtarief in rekening gebracht, ook bij een enkele reis. Daarnaast is het gebruikelijk om € 2,- te rekenen voor bagage. Voor de taxi’s die niet met een meter werken is het belangrijk om vooraf een prijs af te spreken. Voor veel routes is een vaste prijslijst aanwezig in de taxi. Ook worden er veel rondritten aangeboden van circa 3-4 uur kosten hiervoor liggen tussen de € 60,00 en € 80,00 euro. Veel taxichauffeurs spreken tegenwoordig Engels en geven graag tips en uitleg. Wie wil wandelen kan zich af laten zetten bij een beginpunt en later weer laten ophalen op het eindpunt. (vaak krijg je telefoonnummer van de chauffeur)

Telefoneren:
Op de Azoren zijn nog openbare telefooncellen, deze werken met munten of met een telefoonkaart (verkrijgbaar o.a. bij het postkantoor). Bellen vanuit een hotel (kamer) is ook mogelijk, maar vaak duur. Het mobiele netwerk op de Azoren is zeer goed. Internationale toegangsnummers zijn: 0031 voor Nederland en voor België 0032.Portugal kent geen netnummers, de landcode voor Portugal is 00351 en daarna de 9 abonneenummers.

Tijd:
Op de Azoren is het twee uur vroeger dan in Nederland. Let op in Lissabon is het 1 uur vroeger dan in Nederland. (de Azoren heeft ook een zomer en wintertijd, gelijk aan die van Nederland ) Op Madeira is het 1 uur vroeger t.o.v. Nederland.

Veiligheid:
Op de Azoren is het relatief veilig, al is het raadzaam om geen kostbare spullen in uw hotel of huurauto achter te laten. De meeste hotels beschikken over een kluisje (circa €2,00 per dag).  Op de Azoren zijn geen giftige slangen of schorpioenen.

Verkeersbureaus:
Op elk eiland is een verkeersbureau (Posto de Turismo). Het leidingwater op de Azoren is hygiënisch en veilig en kan worden gedronken. Echter smaakt het anders, omdat het water sterk is behandeld met chloor. Veel mensen kiezen dan ook voor gebotteld water uit flessen te drinken.

Zwemmen:
Van mei tot oktober wordt er in zee gezwommen, aan het begin van de zomer ligt het zeewatertemperatuur rond de 18 graden en in de zomer maanden zo’n 22 graden in de wintermaanden zakt de watertemperatuur terug naar 14 graden. Op de Azoren zijn diverse zandstranden te vinden veelal met goede voorzieningen zoals, sanitair, kleedkamers en strandbar/restaurant. Naast deze stranden zijn er vele rots zwembaden in natuurlijke zeewaterbekkens te vinden. Ook hier zijn veelal goede voorzieningen.

Beste reistijd Azoren

De temparaturen op de Azoren zijn het gehele jaar zeer gelijkmatig. In de koudste maand, februari bereikt het kwik gemiddeld 17 graden overdag en in de nacht circa 8 graden.

De warmste maanden zijn juli/ augustus met gemiddeld 25 graden overdag. De luchtvochtigheid is over het algemeen vrij hoog en in de maanden juli en augustus kan het drukkend warm aanvoelen. Echter het hele jaar door is het weer zeer veranderlijk, ook wel Azorenhoog genoemd een groot subtropisch hogedrukzone, gelukkig blijft deze vaak maar 1 dag hangen rond de eilanden groep en vertrekt dan verder richting Europa.

Back To Top