Skip to content

Fietstocht van Porto naar Coimbra

Centro de Portugal, Porto en het noorden, Portugal, Reizen Portugal
Geniet van ontspannen en gemakkelijk fietsen langs de idyllische Atlantische kust ten zuiden van Porto. Passeer het prachtige natuurgebied Aveiro Lagoon, met geweldige mogelijkheden om vogels te spotten. Slaap in de stad Aveiro, bekend als het Portugese Venetië, en maak een omweg landinwaarts om door de wijngaarden van Bairrada te fietsen, waar je de kans krijgt om wat wijn te proeven. Eindig in stijl in de stad Coimbra, waar een van de oudste universiteiten van Europa is gevestigd, onlangs door UNESCO geclassificeerd als Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Van dag tot dag

Dag 1 Aankomst in Porto
De heuvelachtige stad Porto presenteert een mix van stijlen en tijdperken die je zullen betoveren. Porto staat over de hele wereld bekend om zijn heerlijke versterkte wijn die specifiek is voor de regio, gemaakt van druiven die zijn verbouwd en geoogst op de aangewezen oevers van de vallei van de Douro-rivier en zijn getransformeerd in deze heerlijke nectar in een van de vele havens in het gebied, wijn landgoederen. Overnachting in Porto.

Dag 2 Etappe 1: Porto | Ovar (51 km)
Vandaag rijd je langs de rivier de Douro tot aan de monding. Vervolgens ga je zuidwaarts langs de kust, grotendeels over fietspaden, met aan je rechterhand prachtige zandstranden. Tijdens deze rit heb je genoeg plekken om te stoppen en te genieten van een traditionele Portugese maaltijd of om een ​​drankje te drinken terwijl je uitkijkt over de Atlantische Oceaan. Bij Espinho kun je verder gaan op een fietspad langs het dennenbos naar het strand van Furadouro, waar je de laatste 21 km fietst.
Overnachting in Ovar.

Dag 3 Etappe 2: Ovar – Aveiro (44 km)
Vertrek vanuit Ovar zuidwaarts langs het natuurgebied van de Aveiro-lagune (Ria de Aveiro), een van Europa’s laatste ongerepte kustmoerassen en een toevluchtsoord voor vele vogelsoorten, waaronder de plevier en de strandloper. De Ria de Aveiro ligt aan de kust van de Portugese centrale regio en beslaat een oppervlakte van ongeveer 11.000 hectare. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste geologische formaties en heeft een hoge natuurbehoudswaarde op nationaal en internationaal niveau. De mens heeft dit ecosysteem in perfecte harmonie met de natuur gevormd, inclusief de aanleg van kwelders, moerasafwateringen en kanalen van kleine afmetingen die navigatie mogelijk maken, en draagt ​​zo bij aan de toename van de welvaart en de biodiversiteit die met deze biotopen (habitats) gepaard gaat. Je kunt meer over de omgeving ontdekken door een bezoek te brengen aan het BioRia Interpretatiecentrum in de buurt van Salreu. Aveiro, gelegen aan de Atlantische kust van Midden-Portugal, is een bruisende stad die vaak ‘het Venetië van Portugal’ wordt genoemd vanwege de schilderachtige omgeving van schilderachtige grachten, verbonden door charmante bruggen en bezaaid met kleurrijke gondels en speedboten. Je hebt voldoende tijd om een tochtje maken op een moliceiro-boot om de prachtige pastelkleurige gevels van art nouveau-huizen langs de waterwegen te bewonderen, het Aveiro Museum te verkennen, belangrijke kerkelijke gebouwen te ontdekken en te proeven van de gastronomische geneugten die op elke bocht wachten.
Overnachting in Aveiro

Dag 4 Etappe 3: Aveiro – Praia de Mira (33 km)
Fiets zuidwaarts naar Ilhavo en bezoek het Maritiem museum om enkele van de traditionele boten te bekijken die nog steeds worden gebruikt in de lagune van Aveiro. Ook in Ilhavo kun je de fabriek en het museum van Vista Alegre, de oudste producent van fijn porselein van Portugal, bezoeken voordat u de Aveiro-lagune oversteekt om in Vagueira weer de oceaan te ontmoeten. Vanaf hier kun je een kleine omweg maken om Costa Nova te bezoeken, de thuisbasis van een prachtig zandstrand omzoomd door kleurrijke huizen met gestreepte strepen, voordat je terug fietst naar Vagueira en langs de kust. Als je het binnenland ingaat, fiets je naar het hotel in Praia de Mira.
Praia de Mira, met aan de ene kant de duinen en de Atlantische Oceaan en aan de andere kant de vredige lagune van Barrinha de Mira, is een mooi vissersdorpje dat zich momenteel ontwikkelt als vakantieoord. Vissersboten met hoge boeg worden nog steeds door ossen op dit spectaculaire strand getrokken, maar pleziervaartuigen varen nu over de kust en de binnenwateren en de gestripte “palheiros” van de vissers, populair als huisjes aan zee, verdwijnen snel te midden van winkels, bars en cafés. .
Overnachting in Praia de Mira

Dag 5 Etappe 4: Praia de Mira – Curia (42 km)
Voordat je de kust achter je laat, kun je nog een bezoek brengen aan het Museu Etnográfico van Mira, gevestigd in een originele en traditionele schuur en met de visserij-activiteiten van het centrale Portugese gebied. Je volgt een fietspad landinwaarts door een acaciabos, voordat je door boerderijen en kleine dorpjes komt op weg naar de wijngaarden van de Bairrada-regio – het westelijke deel van de Beiras, tussen de bergachtige Dão-regio en de door branding gewassen Atlantische stranden. Vlak in het westen, ontspringt de regio in het oosten in kleine heuvels, intensief bebouwd en soms bebost. Dit is ook het land van Leitão, het heerlijke geroosterde speenvarken. Vandaag is er de tijd   om te stoppen voor een wijnproeverij op Quinta do Encontro, voordat een korte rit je naar Curia en je accommodatie brengt.
Overnachting in Curia

Dag 6 Etappe 5: Curia – Coimbra (39 km)
Het laatste stuk voert je door wijngaarden naar de Mondego River Valley. Je fietst langs boerderijen en rijstvelden, volgt de rivier, met een laatste stuk door het Choupal National Forest voordat je aankomt in Coimbra. Het Choupal National Forest of Mata Nacional do Choupal, gelegen op slechts een paar kilometer van het stadscentrum van Coimbra, werd aangeplant om de rivier de Mondego tegen te houden.
Neem in Coimbra de tijd om te genieten van de stad, inclusief de markten en levendige Fado-bars, en loop ook langs de universiteit die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Gelegen op een heuvel met uitzicht op de stad, is de Universiteit van Coimbra-Alta en Sofia in meer dan zeven eeuwen gegroeid en geëvolueerd tot een goed gedefinieerd stedelijk gebied van twee componenten binnen de oude binnenstad van Coimbra. De Universiteit van Coimbra is een uitzonderlijk voorbeeld van een universiteitsstad, die de onderlinge afhankelijkheid tussen stad en universiteit illustreert en waarin de architecturale taal van de stad de institutionele functies van de universiteit weerspiegelt.
Overnachting in Coimbra

Dag 7 Vertrek naar huis of verlenging
Je kunt met de trein of bus van Coimbra naar Porto/Lissabon reizen, of een privé-transfer van het hotel naar Lissabon/Porto nemen.
Vraag naar de mogelijkheden.

Accommodaties

Verblijf in 3* hotels inclusief ontbijt op basis van tweepersoonskamers.
Eénpersoonskamers op aanvraag mogelijk.

Vraag naar de mogelijkheden vooreen upgrade qua accommodaties.

Inbegrepen

 • 6 nachten met ontbijt op geselecteerde accommodaties (3* of vergelijkbaar)
 • Briefing met een A2Z-gids
 • Bagagetransfers – 1 tas per persoon – tot 15 kg
 • 24-uurs ondersteuningslijn
 • App op je telefoon met kaarten, GPS-tracks en etappebeschrijvingen
 • Hybride fietsverhuur met bagagedrager, fietstas of stuurtas, slot, snelreparatie set
 • 5 fietstochten
 • Persoonlijke ongevallenverzekering

  Niet inbegrepen

 • Transfers van en naar de luchthaven
 • Veerboot-overtocht in São Jacinto
 • Diners en lunches
 • Museum- en monumentenkosten
 • Persoonlijke uitrusting
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeristische belastingen

  Extra diensten

 • Extra nacht in Porto: op aanvraag
 • Extra nacht in Coimbra: op aanvraag
 • Niet-standaard vertrek (zaterdag+zondag): € 75 per persoon
 • Upgrade naar elektrische fiets: € 168 per fiets
 • Helm (huur):€  20
 • Helm (aankoop): € 110
 • Gelpad voor het zadel: € 12
 • Verhuur GPS-apparaat: € 50
 • Smartphone huur met RWGPS + Telefoonhouder: € 50
 • Verhuur van powerbank: € 15
 • Verhuur van tassen (stuur of fietstassen): € 12 (de reis omvat een van deze stukken)

Vaste vertrekdagen: maandag/dinsdag & vrijdag.

Back To Top