Skip to content

Santa Maria

Het eiland van de zon

Het meest zuidelijk gelegen eiland van de Azoren en daardoor het eiland met de meeste zonuren en mooiste stranden. Het binnenland is heuvelachtig en varieert van wijngaarden, weilanden en zijn typische “rode” woestijngrond.

 

Het eiland van de zon genoemd, 17 km lang en 9,5 km breed met een totale oppervlakte van 97 m².  Christopher Columbus nam hier zijn toevlucht in 1493 op zijn terugreis van zijn bezoek aan Amerika. De 15e eeuwse stad Vila do Porto is de oudste stad van de Azoren, de stad kenmerkt zich door lange rechte straten.

Santa Maria is anders dan de andere eilanden door zijn droogte en vlakke gedeeltes. Het westen van het eiland is het vrij vlakke gedeelte met hoge temperaturen en laaggroeiende vegetatie. Het centrale bergachtige gebied en de rest van het eiland zijn sterk bebost (met veel endemische planten), hoge kliffen en heuvels die in de oceaan duiken.
In het noorden is een uniek landschap genaamd “Barreiro da Faneca” bekend als de “Rode woestijn van de Azoren” ontstaan door klei-winning. Unieke ervaring om doorheen te rijden of te lopen.

Praia Formosa is gelegen in het zuiden en heeft een van de mooiste stranden van de Azoren. De golfen van Santa Maria zijn een ware uitdaging voor de vele surfers. Ook zeilen, windsurfen, sportvissen en duiken behoren tot de activiteiten van het eiland.

Poço da Pedreira: een oude steengroeve, een magische plek waar veel kikkers zich heerlijk thuisvoelen. Als je voorbij de “vijver” (poço) het wandelpad linksom van de steengroeve neemt kom je net voor de typische molens van Santa Barbára uit. Een geweldige plek om te bezoeken is de Miradouro Vigia da Baleia, een vuurtoren en een walvisvaarderd-uitkijktoren gelegen op een hoge klif met aan de ene kant wijngaarden.

Een bezoekje aan de natuurlijke zwembaden van Maia mogen niet ontbreken. Maia ook bekent van het folkfestival in de zomermaanden.

Festivals

Op Santa Maria worden elk jaar diverse muziekfeesten georganiseerd o.a. Mare de Agusto, een muziekfeest met optredens van diverse artiesten, vuurwerk en veel dans.

Reizen die Santa Maria aandoen

Hotels op Santa Maria

Santa Maria

Vigia da Areia

Bekijk

Excursies Santa Maria

Back To Top