Skip to content

Porto en het Noorden

Het groene noorden

Porto de stad die werd erkend als werelderfgoed, is de toegangspoort en het vertrekpunt van een reis door deze regio met zijn grote natuurlijke en culturele diversiteit. De stad staat niet alleen bekend om de portwijn die vanaf hier naar alle hoeken van de wereld vertrekt, maar ook om het cultuurerfgoed met oude kerken en monumenten, zoals de kathedraal of de kerk Igreja de São Francisco een bijzonder en eigentijds gebouw is Casa da Música of het museum de Serralves.

Douro

Douro wordt ook wel “Gouden Rivier” genoemd.
De regio North wordt doorkruist door de rivier de Douro. Deze rivier ontspringt in Spanje, op ongeveer 2200m hoogte in de Sierra de la Demanda en mont uit bij Porto in de Atlantische oceaan. De Douro heeft een totale lengte van 897km en slingert het grootste deel door het noorden van Portugal. De rivier werd vroeger veelal gebruikt om Port wijn naar de kelders van Vial Nova da Gaia te vervoeren. Tegenwoording zijn er verschillende toeritische boottochten op deze rivier te maken van af 1 uur tot enkele dagen incl. overnachting.

Natuurparken & Kastelen

De Dourovallei bestaat ook bekent om zijn kastelen en verschillende natuurparken.
In deze ruige en bergachtige streek met verschillende nationale natuurparken te vinden ligt het erfgoed verspreid over kastelen, zoals dat van Guimarães, heiligdommen en kerken waar in de zomer bedevaarten worden georganiseerd. Naast de kapelletjes op het platteland vindt je ook veel graniet en verguld houtsnijwerk in de verschillende dorpjes terug. In Porto en het Noorden leeft men eenvoudig en is men dankbaar voor wat men heeft en is en ze zijn blij met elke bezoeker.

Porto

Naast Lissabon een belangrijke toeristische trekpleister, kleiner en compact en een heerlijk stad om een paar dagen te vertoeven. Vergeleken met Lissabon is “bijna” alles te voet te bereiken. Het historisch centrum van Porto en aan de andere oever van de Douro in Vila Nova de Gaia, waar zich de portwijnkelders bevinden, zijn erkend als werelderfgoed.

De stationshal van Sao Bente is volledig bedekt met azulejos, is de ideale plek om een stadswandeling te beginnen. Iets verderop ligt de kathedraal Sé die zeker een bezoek waard is. Vanaf het plein hheb je een eerste uitzicht over de rivier, de typische huizen en de andere oever. Daal af via kleine trappen en middeleeuwse steegjes tot in de wijk Ribeira met zijn terrasjes en pittoreske plekjes. Het loont de moeite hier even te blijven om de sfeer op te snuiven en de rivier met de brug Ponte D. Luís en de andere oever te bewonderen. De kerk Igreja de S. Francisco en het beursgebouw Palácio da Bolsa mag je zeker niet overslaan. Net als in Lissabon heeft ook Porto een bekende tram die je langs de oevers van de Douro voert.

Boottochten

Vanaf Porto gaan er verschillende boottochten over de douro waarbij je onder de 6 bruggen van Porto doorvaart. Aan de overkant ligt de wijk Vila Nova da Gaia waar alle bekende porthuizen zich bevinden en waar je natuurlijk een port proeverij bij één van deze huizen niet mag overslaan. Ook is een bezoek aan de WOW (Wolrd of Wine) een bezoek waard, een groot complex met verschillende musea (totaal 7) waaronder een kurkmuseum, chocolade museum en waar je tal van restaurants en winkels vind. Er zijn speciale tickets te koop voor bezoek aan 1 of meerdere musea. Op gastronomisch gebied is deze oever een goede keuze, maar ook in Ribeira is er een uitgebreid aanbod aan restaurants en terrasjes. In Foz kunt u bovendien genieten van een prachtig zeezicht. Hoewel de gastronomie van Portugal de toeristen overal verrast, is dit nog meer het geval in Porto en Noord-Portugal. In één van de vele restaurants van Porto kun je genieten van een heerlijke maaltijd met een uitstekende Douro-wijn of een verfrissende vinho verde, de typische wijn uit deze regio.

Hotels Porto en het Noorden

Porto en het noordenPortugal

Hotel Vincci Bonjardim

Bekijk
Back To Top