Skip to content

Regio Lisboa

Het oude Portugal

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en het centrum van een veelzijdige regio die voor ieder wat wils heeft. In deze stad die in de afgelopen jaren vele verschillende culturen uit verre oorden heeft verwelkomd, treft je nog in de historische wijken een dorpse sfeer. Wandel door de rechte straten van de benedenstad Baixa Pombalina die uitkomen op het plein Praça do Comércio met uitzicht op de Taag. Als je de rivier volgt, kom je uit bij een van de mooiste plekken van de stad: de wijk Belém met monumenten die op de werelderfgoedlijst staan, middeleeuwse wijken en meer recente recreatiegebieden zoals het Parque das Nações.

 

Lissabon

Lissabon is een stad waar je met plezier alle wijken en straten zult verkennen. Het is een aangename en veilige, relatief kleine stad, waar veel te zien is. De ideale bestemming voor een city-trip of als vertrekpunt voor een rondreis door het land. Het is een oude en toch moderne stad die je ongetwijfeld zal verrassen. Er is een ruime keus aan onderwerpen of thema’s aan de hand waarvan je de stad kunt verkennen: het Romeinse, manuelijnse, barokke, romantische, literaire Lissabon of het nachtleven, de stad van de fado, Je kunt de stad op vele verschillende manieren bezoeken: te voet, per tram, op een segway, in een hop-on-hop-off bus, met de Tuk Tuk of via een boottocht op de Taag. Je kunt die rivier ook oversteken met een “cacilheiro” en de stad vanaf de andere kant bekijken…. er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Sommige plaatsen op de lijst met belangrijke toeristische attracties mag u echt niet missen, zoals de historische wijken Alfama en Castelo, met prachtige uitzichten op de stad en de rivier. Je moet zeker de Baixa doorkruisen, richting Belém, de wijk van de ontdekkingsreizen, met de toren Torre de Belém en het klooster Mosteiro dos Jerónimos, twee monumenten die erkend zijn als werelderfgoed. Maar ook het oorspronkelijke Museu dos Coches (koetsenmuseum) en het moderne Centro Cultural de Belém zijn een bezoek waard. En vergeet vooral niet een heerlijke “Pastel de Nata” (zoet roomgebakje) te eten! Bezoek Chiado en Bairro Alto tegen het eind van de middag, wanneer deze wijken tot leven komen. Of ga ‘s avonds naar het dichter bij de rivier gelegen Cais do Sodré.

En ook het nieuwe stadsdeel mag je niet missen. Hier bevinden zich enkele belangrijke musea zoals het Museu Calouste Gulbenkian, in het noordelijk deel. Als je de rivier volgt, kom je bij het Museu Nacional do Azulejo (tegelmuseum). Iets verder ligt het Parque das Nações, het havengebied dat volledig werd verbouwd voor de wereldtentoonstelling van 1998. Het is vandaag de dag een belangrijke recreatiezone met een nieuw stedelijk landschap. De Fado is nog een andere typisch Portugese uitdrukkingsvorm die als werelderfgoed is beschermd. Je kunt de fado ‘s avonds beluisteren in een fadohuis of in één van de volkswijken. Maar er zijn ook drukke bars en discotheken waar je andere muziekstijlen hoort.

Omgeving Lissabon

Als je verder de rivier volgt tot aan de monding, zult je begrijpen waarom Lissabon wordt beschouwd als het centrum van een uitgestrekt resort. Langs de kustweg Estrada Marginal kom je mooie stranden en badplaatsen tegen zoals de plaasten Cascais en Estoril met villa’s en hotels uit het begin van de 20ste eeuw, jachthavens, terrassen en uitstekende golfbanen.

Wanneer je de kust verder volgt, zie je naast wereldberoemde surfspots ook talrijke paleizen in het als werelderfgoed erkende culturele landschap van Sintra. Sintra is prima vanuit Lissbaon te bereiken per trein ook is een treinrit vanuit Lissabon naar de steden Estoril en Cascais een prima manier om deze kust te ontdekken. Zowel ten noorden als ten zuiden van de hoofdstad is er op korte afstand een uitgebreid aanbod aan landschappen en erfgoed. Je kunt tijdens een bezoek aan Portugal moeilijk om de regio Lisboa met zijn stranden, natuurparken en culturele routes en accommodatie voor ieder wat wils heen. Bron: Visit Portugal

Hotels Regio Lisboa

PortugalRegio Lisboa

Salvaterra Country Houses

Bekijk
Back To Top