Skip to content

Begeef je lettelijk tussen de vulkanen en kratermeren

Faial, Pico, São Miguel, Terceira
Tijdens deze reis droom je weg tussen de vele prachtige kratermeren, overweldigende uitzichten, een schitterende bloemenpracht en natuurlijk de Atlantische oceaan.

Tijdens je wandeling door de lava grotten van Algar do Carvão, lijkt het net een droom. Bewonder de stalactieten en stalagmieten en na een kleine tocht kom uiteindelijk uit bij een prachtig natuurlijk zwembad met kristalhelder water.

Van dag tot dag

Dag 1 São Miguel

Na aankomst op de luchthaven van Sao Miguel, ophalen van de huurauto en een korte rit van 10 minuten naar je hotel in Ponta Delgada: Canadiano 1982 Urban Nature hotel.

Dag 2 Sete Cidades

Rij naar het Sete Cidades Massief, een gebied met een centrale vulkanische krater waarin zich een meer heeft gevormd in de caldeira. Je vindt er lavakegels, afzettingen van puimsteen, lavakoepels en meren. Op de noordoostelijke flank van deze vulkaan liggen de Mosteiros Graben. Bezoek Ferraria in het uiterste zuidwesten van het eiland met zijn thermaal bronnen en spa. Bij Ponta Delgada bevindt zich de Gruta do Carvão, met zijn 1912 meter, de langste lava tunnel van het eiland. Men schat dat de tunnel tussen de 5000 to 12000 jaar oud is. Het heeft de status van regionaal natuurmonument. De geografische naam van de regio is “Complexo Vulcânico dos Picos”. Er is nog steeds vulkanische activiteit te vinden en in het gebied bevinden zich meer dan 250 slakkenkegels en lavastromen van basalt.

Dag 3 Furnas

Rij naar het dorpje Lagoa en bezoek het OVGA (Volcanology Centre), het centrum voor toegepaste wetenschap en voorlichting op het gebied van vulkanologie, seismologie en geothermische energie. Ga door naar Furnas, een dorpje met een vulkaan met twee oude caldeiras. Hier ligt het kratermeer, Lagaos das Furnas. Geniet van een traditionele maaltijd, “cozido”, ondergronds gegaard, door hete lucht uit de vulkaan. Bezoek de fumerols en probeer de warmwaterbronnen in het centrum van het dorp. Er is ook een mooie botanische tuin, Terra Nostra Botanical Garden, en zwem in een groot, natuurlijk warmwater zwembad. Op de terugweg naar Ponta Delgada rijd je naar een adembenemend uitzicht op de top van de Lagoa do Fogo, de centrale vulkaan op het eiland. Stop voor een heerlijke duik in Caldeira Velha, een natuurlijke lauw waterbad.

Dag 4 Terceira

Je levert de auto in op de luchthaven voor de vlucht naar Terceira (45 minuten). De huurauto staat weer klaar waarmee je naar hotel rijdt in Angra do Heroismo. Deze stad is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het is net een stad uit een prentenboek: imposante herenhuizen en geplaveide straten, schijnbaar onaangetast door de tijd. Het beste uitzicht over deze eens welvarende handelsstad is vanaf Monte Brasil gelegen aan de andere kant van de haven. Rij naar Monte Brasil, een dode vulkaan die verrees uit de zee en nu één geheel vormt met de stad Angra do Heroísmo. Het landschap is beschermd en vormt een natuurlijk stadspark met verschillende wandelingen.

Dag 5 Terceira

Rij naar Serra do Cume, met uitzicht over een prachtig landschap bijgenaamd de lappendeken. Bezoek Algar do Carvão, een oude lavatunnel in het centrum van het eiland. Dit gebied wordt gezien als geologisch natuurreservaat. De buis heeft een hoogte van ongeveer 550 meter boven zeespiegel met majestueuze stalactieten en stalagmieten, en een zwembad van kristalhelder water. Bezoek de Natal Cave (10 minuten van Algar do Carvão), een uitgebreide geologische formatie van eens vloeibare lava, gestold tot meerdere tunnels met vertakkingen en stalactieten.

Dag 6 Pico

Je levert de auto in op de luchthaven voor de vlucht naar Pico (35 minuten). Met de huurauto ga je naar Alma do Pico waar je 2 nachten verblijft.

Dag 7 Pico

Pico eiland is geologisch gezien het jongste eiland en de actieve vulkaan met steile hellingen vormt met zijn 2351 meter het hoogste punt van Portugal. Bezoek Gruta das Torres, gelegen in Criação Velha, een regionaal natuurpark gevormd door een 5 km lange grot van vulkanische oorsprong, de grootste van de gehele eilandengroep. Binnenin zie je merkwaardige geologische structuren zoals stalactieten,stalagmieten van lava, laterale lagen en lava ballen. Rij langs Criação Velha and Santa Luzia voor een indrukwekkend uitzicht over een uitgestrekt gebied met een opmerkelijke patroon van rechte muren genaamd ” currais ” met de hand gebouwd van vulkanische stenen om de duizenden wijngaarden te beschermen tegen wind en zeewater. Ook dit gebied staat op de UNESCO-lijst als werelderfgoed. Stop bij Adega da Buraca voor een wijnproeverij en andere lokale producten.

Dag 8 Faial

Lever de huurauto in bij het autoverhuurbedrijf (op 5 minuten loopafstand van de haven). Boottocht naar Faial Island, overtocht duurt circa 30 minuten. De volgende huurauto staat klaar in de haven en je verblijft 2 nachten in hotel Quinta do Meia Eira. Bezoek de Cabeço Gordo Cauldron, gelegen op de Capelo, het hoogste punt van Faial Island met een prachtig uitzicht, op 1043 meter boven de zeespiegel.

Dag 9 Capelinhos

Rij naar Capelinhos, gelegen op het Capelo vulkanische complex, waar de laatste vulkaanuitbarsting plaatsvond in 1957. Dit landschap verschilt van de rest van het eiland en van de Archipel en bezit een vreemde, dorre, vulkanische schoonheid. Bezoek de Capelinhos Lighthouse, waar de vulkanische uitbarsting begon en zie hoe de vulkaan zich heeft uitgebreid. Hier staat tegenwoordig het Interpretation Centre waar men heeft geprobeerd dit fenomeen en de geschiedenis ervan te verklaren. Het heeft een grote kamer die de vulkaanuitbarsting symboliseert.

Dag 10 Amsterdam

Einde van de Fly-drive.

Verlenging mogelijk, vraag naar de mogelijkheden.

Accommodaties

São Miguel:
Hotel Canadiano 1982 Urban nature hotel, gelegen aan een mooi park en centraal in Ponta Delgada.

Terceira:
The Shipyard nabij het centrum van Angra do Heroismo gelegen en op korte afstand van de haven.

Pico:
Bungalows Alma do Pico gelegen direct aan de rand van Madalena en op loopafstand van het centrum.

Faial:
Quinta da Meia Eira, Castelo Branco. Geweldig uitzicht op de oceaan, rustig gelegen.

Prijzen op basis van tweepersoonskamers incl. ontbijt.

Inbegrepen

* Persoonlijk ontvangst op de luchthaven bij aankomst
* 9 overnachtingen in genoemde hotels of gelijkwaardig
* 9 x ontbijt
* Binnenlandse vlucht São Miguel – Terceira en Terceira – Pico
* Bootovertocht Pico – Faial
* 9 etmalen autohuur cat. Economy, Renault Clio of gelijkwaardig
* 24 uur per dag nood-assistentie
* Bemiddelingskosten Priolo Travel
* GGTO Garantiefonds

Back To Top